10 d’abr. 2015

don't try


L'últim domicili de Bukowski no té res d'especial. Cap monument, cap flama eterna. Tot just una humil placa de pedra blava. El que en ella està escrit és el que em sembla més significatiu. En la primera línia apareix el nom complet de l'inquilí Henry Charles Bukowski Jr. Crida l'atenció que just a sota d'aquest llarg nom amb gust de oficialitat i legalitat, en lletres lleugerament més petites diu Hank, no se sap si indicant que aquest era el nom familiar del mort o indicant que sota la pastura descansa l'alter ego juntament amb l'escriptor.
Una mica més avall veiem el breu però demolidor epitafi DO NOT TRY i sota aquest, entre les dates de naixement i mort l'efígie d'un boxejador llançant un cop .
Com tota la seva vida, la tomba de Charles és, a primera vista, una enorme contradicció. El vell mort pretén confondre’s doncs primer, des ultratomba,  ens ordena (o ens suplica?) Que no ho intentem, que tot és inútil, que esforçar-se a qualsevol cosa és un exercici fútil,  per immediatament mostrar a un pugilista tractant de vèncer a un rival invisible, ja que l'efígie no està entrenant, no hi ha lona esperant el compte enrere del rival, ni està abraçant el seu contrari per tal de guanyar aire o temps; està lluitant, batallant.
 El lector de Bukowski no pot quedar indiferent. L'epitafi no és una contradicció ,  és una síntesi de com va viure Bukowski: "No intentin res si no és amb tota la seva passió".  Hank odiava el seu treball de nou a cinc, però l'odiava amb tota l'ànima, amb cada fibra del seu ésser. Escrivia poesia intentant saciar una set que només les lletres apagaven. Bevia fins a la inconsciència o fins que els dimonis que ho habitaven baixaven una mica la veu.
Aquest epitafi resumeix tot el que va ser i és Charles Bukowski, com a persona, com a autor i com a personatge literari. Un dels defensors més grans de la passió per la creació i de l'anti-heroïcitat. Dit d'una altra manera, implica creure en el vers de Neil Young, citat per Kurt Cobain en la seva nota de suïcidi: "Its better to burn out than to fade away" (és millor cremar-se que apagar-se lentament) ...






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada