1 d’abr. 2015

realisme brut


El realisme brut (dirty realism) és un gènere literari que redueix el fet narrat als seus elements més fonamentals. Es caracteritza per l'economia del llenguatge, la precisió i una gran sobrietat descriptiva.

Cultivat en primer lloc en els Estats Units dels anys setanta, destaquen els autors: John Fante, Charles Bukowski i Richard Ford. El seu llegat ha estat recollit per l'escriptor Chuck Palahniuk, autor de l'obra El club de la lluita; hi ha un corrent cubana formada per Zoé Valdés, Pedro Juan Gutiérrez i Fernando Velázquez i, entre els espanyols, cal destacar a Carmelo Iribarren i Roger Wolfe.

El realisme brut reflecteix un món gris, sense els esdeveniments extraordinaris propis de la ficció, molt proper a la banalitat pròpia de la rutina dels éssers humans, fins al punt de caure, sovint, en la vulgaritat. Proper a postures filosòfiques nihilistes, és una temàtica que no té heroisme i les històries, com la vida mateixa, deixen un final sempre obert.


Els successos crucials que tota narració manté, els pics en la trama, es tanquen sense resoldre. Petites anècdotes, històries breus, llenguatge col·loquial ... L'èxit del realisme brut es basa a explicar històries que tots hem viscut. No són grans històries, les trames no donen peu a passions desenfrenades ni a un humanisme que permeti mostrar les grans passions de l'esperit, sinó tot el contrari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada