31 de març 2021

propostes 21-22, 18

 

Títol: Nosotros en la noche

Autor: Kent Haruf

Traductor: Cruz Rodríguez Juiz

Literatura Random House, 2016

144 pàgines

Proposa: Roser T.

 

SINOPSI :

 

Nosotros en la noche és una joia amagada: una història concisa, commovedora, agredolç però alhora inspiradora, amb el revelador sentit de l’ humor que només posseeixen aquells que han arribat a una edat en la qual poc importa el que puguin dir els altres.

Louis Waters i Addie Moore porten gran part de la seva vida sent veïns en la plàcida localitat de Holt, a Colorado. Tots dos van enviudar fa anys i acaben de franquejar les portes de la vellesa, de manera que no han tingut més opció que acostumar-se a estar sols, sobretot en les hores més difícils, després del vespre. Però Addie no està disposada a conformar-se. De la forma més natural, decideix fer una inesperada visita al seu veí: «Em preguntava si vindries a passar les nits amb mi. I parlar ... ». Davant tan sorprenent proposta, Louis no pot fer altra cosa que accedir.

Al principi se senten estranys, però nit rere nit van coneixent de nou: parlen de la seva joventut i els seus matrimonis, de les seves esperances passades i les seves pors presents, dels seus èxits i errors. La intimitat entre els dos va creixent i, tot i les enraonies dels veïns i la incomprensió dels seus propis fills, albiren la possibilitat real de passar junts la resta dels seus dies.

Quan el febrer de 2014 els metges li van diagnosticar un càncer terminal, Kent Haruf va dedicar totes les seves forces a escriure aquesta novel·la. Va aconseguir acabar-la i el novembre d'aquell mateix any, just després d'haver lliurat a l'editorial les darreres correccions, va morir. Tenia setanta-un anys.

 

Jo he llegit la novel·la. És commovedora, de fàcil lectura i tracta un tema, el de la soledat de la gent gran, de creixent i urgent actualitat. Recomano la seva lectura per tenir un debat enriquidor en Vespres Literaris sobre aquest tema.

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada