15 de març 2021

xerrada amb...

 


Aquest dissabte, 20 de març,  parlarem amb l'autora del llibre "Trenes tallades. Records d'una nena de Rússia ", la Roser Rosés.

La xerrada serà a les 18 hores en format virtual (per connectar-vos a la mateixa necessiteu invitació).

La Roser va néixer a Barcelona el 1926. Els seus primers deu anys de vida van transcórrer dins d'una absoluta normalitat, però la Guerra Civil va suposar, com en tantes i tantes vides, trencar amb tot. El 1938 va ser enviada pels seus pares, per protegir-la dels bombardejos, a l'URSS, una vegada allí va viure primer el mal de l'enyorança, més tard el de la por per la pròpia vida, després de la invasió del país per les tropes alemanyes, i desprès del final de la guerra, un llarg periple a través dels EUA i Mèxic, per retornar amb els seus pares i germà a una Barcelona derrotada i gris; mantenint ocult el seu periple a l'exili per por de les represàlies.

Després de molts anys de silenci, ja amb setanta anys, es va decidir a escriure aquells vells records per transmetre als seus fills. Aquells primers esbossos s'han convertit en el llibre que hem llegit. Com diu la nostra autora: "... tot allò que havia escrit no hauria dit mai que prengués vida en format de llibre. I el més important és com el llibre ,'ha canviat la vida"

Comentaris d’obra:

“Trenes és un testimoni excepcional de l’exili dels nens de Rússia, possiblement el més complert que s’ha escrit mai”

Julià Gullamon, La Vanguardia

“Narrades amb llenguatge clar i serè, són un testimoni interessantíssim, no només pel seu valor històric sinó també perquè estan molt ben escrites”

Xénia Dyakonova, ARA

“La veritat és que les seves experiències personals i records educatius són únics, irrepetibles, per la qual cosa són interessants i formatius alhora”

Salvador Domènech, El Punt Avui

“El llibre va farcit de detalls reveladors que els historiadors no poden conèixer sinó a través de les víctimes de la mateixa història”

MathewTree

“Realment és impossible no empatitzar amb tot el que explica! És un recull curós d’entre molts records que Rosés encara explica amb gran vitalitat”

Mixa,   paraulademixa.jimdo.com

“Amb Trenes tallades aprens que la història no és com ens l’expliquen. Llegiu-lo i feu-lo llegir, ajudem a trencar aquest silenci.”

Sebastià Bennasar


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada