22 de març 2022

propostes curs 2022-2023, 3

 

Lèxic familiar

Natalia Ginzburg


títol original: Lessico famigliare (1963)

proposa: Joana

264 pàgines

L'autora:


Escriptora italiana (1916-1991) que explorà en la seva obra les relacions familiars, la política dels anys del feixisme i dels anys posteriors, la Segona Guerra mundial i la filosofia. Va ser autora de novel·les, relats breus i assaigs. Durant tota la seva vida adulta va estar fortament involucrada en la vida cultural, intel·lectual i política del seu país.

L'obra:

Lèxic familiar ens parla dels Levi, una família jueva i antifeixista, que va viure a Torí des de 1930, fins a 1950. Natalia era una de les seves filles i va ser testimoni privilegiat dels moments íntims de la família. D'aquell parlar entre pares i germans, que es converteix en un idioma secret. I així anem coneixent els pares, els germans i el seu entorn proper. Les anècdotes quotidianes es barregen amb reflexions profundes sobre la llibertat i la consciència de si mateixa. D’aquesta manera, l’autora va teixint una trama, una singular autobiografia, que esdevé una crònica de la seva família i d’un temps i d’un país. El retrat d’una família normal fet a partir del vocabulari creat a base d’històries familiars cent vegades repetides.

La mateixa autora va dir que es limitava a escriure el que recordava i que, malgrat les llacunes “infinites”, aquest llibre ha de llegir-se com una novel·la.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada