26 de març 2022

propostes curs 2022-2023, 7

 

La noia del tren

Paula Hawkins


títol original: The Girl on the Train, 2015

pàgines: 464

proposa: Xavier M.



La Rachel agafa cada matí el mateix tren. Sap que cada dia s’atura en un semàfor vermell i que des d’allà veurà els jardins del darrere d’una renglera de cases. És una noia molt afectada pel seu recent divorci.

En una d’aquestes cases hi viu una parella que la Rachel no pot evitar mirar cada vegada. Fins i tot els ha batejat, com si els conegués: són la Jess i el Jason. A ella li sembla que tenen una vida perfecta. Tant de bo ella pogués ser igual de feliç que ells.

Fins que un dia veu una escena que la deixa de pedra. Dura només un minut, perquè el tren de seguida es torna a posar en marxa; però n’hi hagut prou. De sobte tot a canviat. Ara la Rachel te l’oportunitat d’entrar en unes vides que, fins a aquest moment, només havia mirat de lluny. S’ha acabat només ser la noia del tren.

Protagonistes:

Rachel: és la protagonista de la historia, és una dona alcohòlica amb problemes de memòria al no poder recordar el que li succeeix quan està beguda.
Tom: Ex-parella de Rachel, es va divorciar d’ella pels seus problemes d’alcoholisme i per les constants discussions que tenien com parella. Després forma una altra família, que està disposat a defensar sigui com sigui.
Anna: és l’esposa actual de Tom amb qui té una filla petita. Viu tractant de complaure el seu marit i lluita per la felicitat de la seva família. Però també viu constantment alterada i incòmoda per la presència de l’ex del seu marit.
Scott: és la parella de Megan (‘Jason’ per Rachel). És un home amb diversos defectes que dificulten la seva relació de parella, la qual és molt diferent al que socialment aparenta.
Megan: és la noia que Rachel anomena ‘Jess’. És una dona que té diversos secrets foscos i la seva realitat és molt diferent a la que Rachel imagina.

Autora: 

Paula Hawkins ha escrit un thriller intel·ligent i dur que ofereix als lectors una visió molt acurada del desig, l’amor, el matrimoni i el divorci.

El llibre està inclòs dintre del que es podria qualificar de thriller psicològic. Escrit per una dona, relatat per tres dones i descrit des del seu punt de vista personal i interior. És una immersió en el món perceptiu i interpretatiu de la seva vida.

Fou periodista durant 15 anys abans de dedicar-se a la ficció. Va néixer a Zimbabwe però viu a Londres des de 1989.

Comentaris: 

'La noia del tren' s’ha convertit en el fenomen editorial del segle. La seva autora, Paula Hawkins, és una escriptora que encara no ha paït el seu gran èxit.

La noia del tren és una historia basada en la seva experiència personal. Molta gent viatja en tren tots els dies per anar a treballar a Londres. Rachel n’és una d’elles i és una alcohòlica amb problemes de memòria. La unió d’aquests dos elements fa néixer aquesta novel·la.

Desconeix quins són els factors per fer que sigui un fenomen mundial.

La crítica relaciona ‘La noia del tren’ amb ‘La ventana indiscreta’ (Hitchcook), la novel·la ‘Perdida’ (Flynn) i ‘Estranys en un tren’ (P. Highsmith).

Molts dels noms relacionats amb el thriller psicològic són dones. Paula Hawkins ho explica així: “Les dones tenim una manera especial de veure lo quotidià i aportem una perspectiva diferent a l’hora d’abordar les històries de crims. En molts casos, som educades per pensar com víctimes. Tenim una sensibilitat especial per veure l’extraordinari dintre lo quotidià”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada