22 de març 2023

trobada vespres 2023 i tres

 



    El diumenge, l’últim dia d’estada de la nostra trobada, vam fer un recorregut per el poble de Rupit: poble situat al cor del Collsacabra i a l'extrem nordoriental de la comarca d'Osona, Rupit i Pruit està a cavall de les comarques de la Garrotxa i la Selva.




    L'actual municipi data de 1978 quan Pruit s'agrega a Rupit. En èpoques passades ja era un mateix terme municipal, però amb la divisió del marquesat de Rupit (s. XVIII) va quedar com a dues batllies.

    L'origen de la vila de Rupit es troba als voltants de l'any 1000, any que fou construït els Castell de Rupit, que va substituir el Castell de Fàbregues (castell habitat pel vescomte d'Osona abans de traslladar-se a Cardona). Sembla ser que la roca (en llatí “rupes”) on s'assenta el Castell és la que dona nom al poble.




    Sant Miquel és l'església parroquial actual. Encara que d'origen romànic segle XIII, a causa de l'augment de població entre els segles XVI i XVII, es va construir l'actual església d'estil barroc on encara es poden observar elements de l'antiga construcció romànica; edifici barroc amb elements neoclàssics, té una nau amb capelles laterals i un creuer acabat al cimbori. Des del campanar, construït entre 1786-1869, es gaudeix d´una magnífica vista de la població i els seus voltants. El retaule major barroc que presideix l'església, obra del 1633, fou venerat a Olot fins al 1832, i per això està dedicat a Sant Esteve, patró d'aquesta ciutat.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada