3 de març 2023

després de la vergonya

 


    El dimarts 7 de març de 2023, l’associació cultural Vespres Literaris organitza la presentació del llibre del Marc Moreno “Després de la vergonya”.

    Amb la presencia de l’autor i la introducció del nostre company Joan Francesc Sánchez Garrido, l’acte tindrà lloc a l'espai Enric Granados de la Biblioteca Central de Cerdanyola del Vallès (Plaça d'Enric Granados, 1), a les 18.30 hores.

L’autor:

    Marc Moreno, periodista, escriptor i editor, reparteix la seva activitat entre la creació literària especialitzada en el gènere negre, la gestió de l'editorial Llibres del Delicte i les col·laboracions a diferents mitjans. 

    Les seves obres retraten l'afany de posseir diners i poder, amb personatges que arriben al delicte per satisfer les seves passions. Al festival Tiana Negra 2016 va parlar de la "invisibilitat dins de la invisibilitat", de la voluntat d'aprofundir en els personatges i de la necessitat de trencar alguns estigmes al voltant de les perifèries urbanes, en què l'exclusió, la desestructuració familiar, l'anomia i la delinqüència apareixen com la irremeiable profecia que es compleix a si mateixa. Un tema que entronca de ple amb la sempre polèmica problemàtica social del gènere negre. 

    El 2017, Moreno va guanyar el VIII premi Crims de Tinta del festival BCNegra per la novel·la Temps de rates.

    Llibres publicats: “Cabdills”. Acteón, 2011; “Independència d'interessos”. Llibres del Delicte, 2013. “Els silencis dels pactes.” Llibres del delicte, 2014; “La Reina de diamants” (amb Sebastià Bennasar, Lluís Llort i Salvador Macip) Llibres del Delicte, 2014; “Contra l'aparador”. Llibres del Delicte, 2015; “Temps de rates”. La Magrana, 2017; “Escapisme”. Més Llibres, 2020 i “Després de la vergonya”. Llibres del Delicte, 2021.

El llibre:

    En aquesta història novel·lada, molt lligada a la biografia de l’autor, Moreno ens presenta en Pau, la nit que li diu a la Sandra que ho deixen, que acaba de conèixer una altra persona i que s’ha enamorat perdudament d’ella. I se’n va del pis on viuen. Però just després de sortir de l’edifici, un cotxe l’atropella. Després de quatre anys en coma, en Pau es desperta a l’hospital. Però allà no hi ha ningú. Tan sols els pares. Ni rastre de la Sandra, ni del seu fill ni de la dona que el va enamorar quatre anys enrere. I entre les seqüeles físiques causades per l’accident i les psicològiques derivades de la situació en què s’ha vist abocat, en Pau lluitarà per descobrir què va passar la nit de l’atropellament.

    Per l’autor, aquesta obra “és un thriller lent i introspectiu en el qual l’acció ràpida i adrenalítica d’aquesta mena de trames deixa pas a un relat més pausat, reflexiu i psicològic. Un suspens que més enllà del ‘què ha passat’, que també és important, posa l’èmfasi en el perquè. I en allò que hi ha dins de cadascun dels personatges.

    De fet, la idea inicial de la novel·la era trencar amb allò que havia fet fins ara i escriure una història completament allunyada del thriller, de la novel·la negra i del relat fosc que fins ara ha estat la base de tot el que he escrit. Però un escriptor es defineix pels registres que domina i és complicat renunciar a la veu en la qual et trobes còmode. I els fonaments de la meva veu com a escriptor és el suspens i una mirada bruta de les realitats que vull explicar.”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada