20 de gen. 2014

el jardí



“Una família, una casa abandonada, un jardí desolat, idea pura del jardí de tols els jardins... Tenia ganes de fer una novel·la on hi hagués de tot això. M'agradava pensar que la família seria rica, amb una senyora fora de la casta. Desnivellada, d'origen modest. El personatge ideal el vaig descobrir en Teresa Goday que en el moment de formar-se en el meu esperit no es deia Teresa ni es deia Goday. No tenia nom. Una bellesa que ajudava la seva mare a vendre peix però preparada interiorment a elevar-se de nivell amb aquella facilitat que té sovint una persona,  sobretot una dona, arrencada al seu ambient per un destí. Naturalment, sentia que la novella seria difícil, que exigiria molts personatges, que seria eriçada de dificultats. (...)  

La torre, la teulada, la gàbia dels ocells, l'armari japonès, la copa de cristall que la Teresa deixa al petit Jaume perquè begui vi com ella,  portada de Viena per Salvador Valldaura, amb el peu verd i el dalt de color de rosa, les plomes de paó amb un ull blau a dalt de lot, el senyor sense cap de la casa de les nines que Ramon Farriols es va emportar quan va fugir de casa i el cap del senyor de la casa de les nines que l'Armanda va recollir i va guardar en un calaix per poder-lo raspallar de tant en tant,  són uns quants elements d'una certa importància, entre molts,  en Mirall trencat. I naturalment,  el llorer. 

Darrera de casa,  quan jo era petita, el que ara és carrer de Balmes era la riera de Sant Gervasi de Cassoles.  A l'altra banda de la riera hi havia el parc abandonat del marquès de Can Brusi.  Des del menjador es veia frondós d'arbres centenaris.  Ple de rossinyols a les nits d'estiu.  Anava de la plaça Molina fins a l'Ateneu de Sant Gervasi a tocar del que ara és Mitre. Al capvespre se sentien crits de paons. Aquest parc, idealitzat, és el parc de la torre dels Valldaura.  El jardí de tots els jardins.”
Mercè Rodoreda


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada