24 de juny 2014

“el disbarat de la guerra”. crònica del viatge, u

Fuendetodos
Dissabte passat, 21 de juny, vam iniciar la nostra ruta a la localitat aragonesa de Fuendetodos, bressol del pintor  Francisco de Goya

Vam visitar el museu del gravat, al número 3 del carrer Zuloaga, on s'exhibeix una selecció de l'obra de Goya de les sèries de gravats de: “Los desastres de la Guerra”, “Los Caprichos”, “Los disparates” i “La Tauromaquia”. L'espai va ser inaugurat en el mes d'abril de 1989.

La creació del Museu va ser possible gràcies a la generositat de pintors i artistes, que amb donacions i la subhasta de les seves obres van permetre la seva posada en marxa.
casa natal del pintor

Després del museu, vam visitar la casa natal del pintor. La casa, després de molt temps d'anonimat i indiferència, va ser identificada i comprada, l’any  1913,  pel pintor Ignacio Zuloaga. En la façana es pot llegir la inscripció següent:

«En esta humilde casa nació para honor de la patria y asombro del arte, el insigne pintor Francisco Goya Lucientes. 31 Marzo 1746 – 16 Abril 1828. La admiración de todos rindió este homenaje a su imperecedera memoria».

El pintor deia de la casa:

“Para mi casa no necesito de muchos muebles, pues me parece que con una estampa de Nuestra Señora del Pilar, una mesa, cinco sillas, una sartén, una bota y un tiple y asador y candil, todo lo demás es superfluo”.

taller de gravat

Com a activitat complementària a la visita al museu i la casa natal, vam participar en un taller de gravat de dibuixos sobre planxa, amb la tècnica de la punta seca.  L'experiència, conduïda per Iván - al qual agraïm tota la informació i les atencions que ens va dispensar-, va ser emocionant, divertida i gratificant per a tots els membres que vam participar.

planxes impreses i entintades dels companys

col·locació al tòrcul de les planxes per a la impressió


Al vespre, vam llegir comentaris del propi Goya i d’altres,  sobre la seva obra, especialment els treballs de la seva etapa de maduresa, quan ja s'havia quedat sord.

Membres del grup,  abillats amb un barret de copa i la llum d'uns caps de espelma enganxats a aquest, vam anar evocant les paraules de Goya sobre la societat i el temps tan convuls que li va tocar viure.

En finalitzar les lectures, vam rebre, per sorpresa, la visita d'uns "insignes" personatges ja jubilats d'aquest, el nostre temps, també carregat d'incerteses i creixents desigualtats






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada