23 de gen. 2017

Haworth, la casa de les germanes Brontë


La casa està al costat d’un cementiri amb tombes de l'època de les escriptores - també actuals-, però cap de les Brontë reposa allà; i envoltada d'immensos erms.


Una societat beata i una història familiar plena de morts prematures, van ser l'ambient perfecte per a l'escriptura de Charlotte, Emily i Anne Brönte.  A aquest ambient "gòtic" va arribar el pare, des dels seus orígens humils, convertit en rector de Haworth.



La casa està plena de records de la infància i joventut dels seus fills, quan jugaven a crear els regnes d'Angria i Gondal. Les germanes van rebre una educació pròpia de senyoretes del seu temps, incloses les petites tortures que van servir d'inspiració a Charlotte per l'internat de Jane Eyre. La llegenda agrada presentar-les tancades i perdudes en el seu món de ficció i tenebres, però la veritat és que van viatjar fins i tot fins a Brussel·les; les seves novel·les van gaudir d'èxit i no estaven desconnectades del món cultural del seu temps, tot, això sí, en la justa mesura (molt escassa) concedida a les dones del seu temps.




El 1928, la Societat Brontë va adquirir HaworthParsonage, a la localitat de Haworth, West Yorkshire, que és on avui dia s'exhibeix el material de la família, dels amics i parents, incloent llibres, manuscrits, cartes, quadres, mobiliari i objectes personals. 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada