22 de gen. 2017

les germanes Brontë

Les tres germanes han estat immortalitzades en una estàtua situada davant de la casa natal i museu, a Haworth, Yorkshire.
La societat en l'època victoriana estava constreta per moralismes i una severa disciplina, amb rígids prejudicis i cruels interdiccions. Els valors victorians es podrien classificar com a "puritans" destacant en l'època els valors de l'estalvi, l'afany de treball, l'extrema importància de la moral, els deures de la fe i el descans dominical com a valors cabdals. Els homes dominaven l'escena tant en els espais públics com en la privacitat, les dones restaven als llocs privats, amb un estatus de submissió, cura dels fills i de la llar. Les condicions com la mandra es vinculaven amb els excessos i la pobresa amb el vici. La repulsió social cap al vici també es tradueix en el sexe,  relacionat amb baixes passions i un caràcter animal, salvatge provinent de la carn.

L’obra literària de Charlotte (1816 -1855), Emily (1818 -1848) i Anne (1820 -1849) Brontë presenta considerables diferències respecte a les directrius de la literatura victoriana. Les seves obres han transcendit l'època per transformar-se en clàssics de la literatura universal.

En el seu primer intent literari ,  Charlotte va enviar uns versos al poeta Robert Southey només per rebre per resposta que "La literatura no és un assumpte de dones i no hauria de ser-ho mai". Amb el descobriment de Charlotte d'un poemes d'Emily,  decideix convèncer a les seves germanes per publicar un llibre amb els poemes de totes que es va editar amb el títol Poemes per Currer, Eillis i Acton Bell (1846),  emprant cada germana les inicials del seu nom en pseudònims masculins. El llibre el van publicar amb els seus propis diners, i  només van vendre dos exemplars. En l’actualitat la poesia d'Emily Bronte ha estat reconeguda com una de les millors del segle XIX.

Malgrat l’experiència , cada germana va escriure la seva pròpia novel·la. La primera va ser Jane Eyre de Charlotte, un èxit immediat que va provocar un escàndol per la forma directa, "vulgar" per a l'època,  d'abordar les passions dels protagonistes.  Després aparèixer Agnes Grey d'Anne, una àrida revelació basada en els comentaris autobiogràfics  d'una institutriu victoriana i finalment Cims borrascosos d'Emily, durant molt de temps desqualificat per la crítica. La intensitat del seu sentiment i la brutalitat dels personatges, les energies primitives d'amor i odi que impregnen la novel·la van ser jutjades com salvatges i grolleres pels crítics del segle XIX.


Avui les tres obres formen part del patrimoni de la literatura universal. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada