21 d’abr. 2017

la industrialització de la xocolata



Bo i que ja al 1585 s’inicià el desenvolupament del comerç del cacau a la península Ibèrica, no fou fins el segle XVIII que s’introduí a la resta d’Europa, començant per França i Itàlia. Espanya va ser, doncs, el primer país exportador de xocolata i no és pas per casualitat que la primera fàbrica s’obrís a Barcelona l’any 1780.

Sabem que a l’any 1777, a Barcelona, un xocolater de nom Fernandes va inventar un giny per fer xocolata sòlida, tot una novetat en aquells anys. La màquina del senyor Fernandes, de la qual ens parla en Joan Amades,  no devia ser gaire diferent de la mostrada en el dibuix: una andròmina mig mecànica i mig hidràulica.  Malauradament ens l’hem d’imaginar, perquè de la màquina original no n’ha quedat res: ni un dibuix, ni una descripció ni el testimoni d’algú que l’hagués vista de prop. Sembla ser que durant un temps la van tenir exposada al carrer Sant Silvestre, on hi havia la seu del Gremi de Xocolaters de la ciutat.  Se sap que va despertar l’interès dels pastissers de París, els quals van enviar una comissió d’experts a Barcelona a investigar-ne les excel·lències.

El mateix dietari del Baró de Maldà (Rafael d’Amat i de Cortada) deixa constància de l’existència d’una fàbrica de moldre xocolata, a Manresa.  Escriu el dia 11 de setembre de 1810: “Anàrem i entràrem a veure la fàbrica del xocolate […], veient ja lo xocolate mòlt,  sentint-se son olor aromàtic que pareixia percerbir-ne lo gust d’ell sent beguda; com a mi un de tants aficionats al xocolate, com que en prenc matí i tarda, com lo pa quotidià”.


Una mica més endavant, al segle XIX, apareix un recull anònim de receptes excepcional: La cuynera catalana (1835), en què s’inclouen les “pastillas de xacolata” i els “bascuyts de xacolata”. Aquest receptari és considerat el primer tractat de cuina escrit en català després del buit en la materia que seguí al Llibre del Coch (1520), un buit, certament, molt sospitós. És, per tant, el pont entre la cuina medieval i l’actual, mentre no trobem d’altres referents.

A Catalunya, durant els segles XVII i XVIII, només podien elaborar i vendre xocolata les persones que formaven part d’un gremi. De gremis que poguessin fer xocolata, fins al segle XIX, en trobem només a Barcelona. I des de la ciutat, es distribuïa per tot el territori. Això no vol dir que no hi haguessin xocolaters a altres ciutats; però de gremis, no.  Els xocolaters podien elaborar el producte a la seva botiga o a la mateixa casa de qui els encarregava la xocolata (així ho preferien les classes benestants).  Per fer-los la xocolata havien de portar els estris: una pedra i els ingredients per fer la barreja: cacau, sucre i espècies. Sota la pedra rectangular i llisa encenien una flama ben generosa que escalfava les faves de cacau fermentades, torrades i espellofades i hi feien córrer per sobre un corró també de pedra, per tal de fer la mòlta. Els xocolaters havien de ser homes forçuts i de constitució robusta.

La introducció de la xocolata a Catalunya
Gemma Bufias

Fragments del treball presentat al 15è Simposi sobre la Descoberta Catalana d’Amèrica

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada