9 d’abr. 2017

visita biblioteca museu victor balaguer



Ahir,  un quants companys de Vespres Literaris,  vam viatjar fins a Vilanova i la Geltrú per visitar la Biblioteca Museu Victor Balaguer y participar en la presentació del poemari Alprazolam, del vilanoví Gener Barjola Bizarro.

Víctor Balaguer i Cirera fou un escriptor romàntic, poeta, dramaturg, historiador, periodista  i polític liberal. Nascut a Barcelona el 1824, representa el prototip d’escriptor i pensador romàntic sent el principal representant d’aquest moviment a Catalunya i un dels impulsors del moviment de la renaixença.

L’agradava nomenar-se “Lo trobador de Montserrat”.  Al morí la seva dona,  el 1881, i no haver tingut descendència,  Balaguer dedicà tots els seus esforços i fortuna en crear una Biblioteca Museu  a Vilanova i la Geltrú,  en agraïment per haver estat sempre escollit diputat a Corts per aquesta població des del 1869.  Les obres van començar l’any 1884.

La Biblioteca Museu va obrir les seves portes amb la col·lecció privada de Víctor Balaguer, formada per la seva biblioteca privada que comprenia uns 25.000 llibres i la col·lecció artística formada per unes 400 peces entre les quals hi havia pintures, ceràmica, monedes i medalles, joies, mobles, ...

Com la  col·lecció d’art era discreta, va utilitzar les seves influències per reunir, en pocs anys, un autèntic museu de pintura i escultura. Així, va aconseguir la gestió i el dipòsit d'obra barroca del Museo del Prado i, poc abans de la inauguració del museu,  va rebre molts quadres de  col·laboradors interessats en formar part del projecte. En menys d'una dècada la majoria dels artistes catalans més importants de l’època i molts d'espanyols, tant pintors com escultors, van fer donacions al museu, convertint-lo en una galeria selecta dels artistes del XIX.





El 1886 Eduard Toda va donar la seva col·lecció egípcia, el 1887 es va incorporar la col·lecció filipina de Víctor Balaguer i un any més tard la col·lecció oriental de Juan Mencarini. Els fons museístics es van completar el 1894 amb la col·lecció precolombina donada per la baronesa de Wilson.

Del segle XX  s'hi exposen pintures i escultures d’autors com Santiago Rusiñol, Ramon Casas, Anglada Camarasa, Pablo Picasso, Joaquim Mir, Isidre Nonell, Francesc Domingo, o Xavier Nogués, entre d'altres, una col·lecció anomenada : Llegat 56.

Relacionat amb la història local hi ha una sala amb les pintures de l'antic Cafè Foment i un breu apartat amb obres de l'Escola de Vilanova.


També s'hi exposa una col·lecció d'art contemporani de les dècades de 1950 i 1960, amb quadres de Ràfols Casamada, Hernández Pijuan, Tharrats, Guinovart, Antonio Saura... i escultures d'Àngel Ferrant i Andreu Alfaro, entre d'altres.  La major part de les obres provenen del fons del primer Museu d'Art Contemporani de Barcelona.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada