5 de nov. 2019

far de sant sebastià




A uns 168 metres sobre el nivell del mar trobem el far de Sant Sebastià (Llafranc - Palafrugell) dins el Conjunt Monumental de Sant Sebastià de la Guarda sobre el promontori del cap del mateix nom. És el far més important de Catalunya i un dels que tenen més abast lumínic a nivell mundial, el primer a potència d'Espanya aconseguint fins les 50 milles amb centelleigs cada 5 segons, catalogat com a Gran Far de Primer Ordre,  posseeix Sistema de Posicionament Global diferencial (DGPS).

El conjunt de les instal·lacions del far, el complementen diferents dependències i jardins que l'envolten. Inicialment era atès per tres faroners, però amb l'avanç de la tecnologia es va anar reduint el personal necessari fins a acabar completament automatitzat, l'1 d'agost de 1999 amb la seva marxa, Àngel Casariego, es va convertir en l'últim faroner.

Construït a mitjans del segle XIX, es va inaugurar l'1 d'octubre de 1857 però no va ser electrificat fins a l'any 1940, amb un llum de 3.000W. Creat pel Ministeri de Foment dins de les previsions del «Pla general d'enllumenat marítim d'Espanya i illes adjacents» de l'any 1851, el seu projecte definitiu pertany a l'enginyer Josep Maria Faquineto, per la seva banda l'obra correspon al contractista barceloní José Auxich Casals amb un cost final de 463.939,20 reals. La reforma més important es va realitzar entre 1963 i 1966, desmuntant la torre original per construir la que roman en els nostres dies amb una llanterna aeromarítima.

El far, amb els seus 12 metres d'altura, és la referència internacional de l'extrem sud-oest del golf de Lleó en estar situat en un penya-segat alt i escarpat, que avança cap al sud-est, un enclavament perfecte de les rutes de Marsella, Còrsega i Gènova, molt necessari per als vaixells que busquen refugi al port de Palamós quan bufen vents del Nord al golf de Lleó. La importància de la seva situació és fins i tot anterior a la seva construcció, diferents poblats s'allotjaven a les proximitats per fer funcions de sentinella i hi ha relats històrics que situen un ermità que durant molt de temps es va encarregar d'avisar quan naus pirates es disposaven a les seves incursions.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada