5 de nov. 2019

el cònsol de barcelona, presentació




El proper dimarts, 19 de novembre de 2019,  Vespres Literaris, organitza la presentació del llibre de l’Andreu Claret,  “El cònsol de Barcelona”.  Amb la presencia de l’autor, l’acte el presentarà Rafael Bellido Cardenas  i estarà conduit per la nostra companya  Eva Torralba,  tenint lloc a l'espai Enric Granados,  de la Biblioteca Central de Cerdanyola del Vallès (Plaça d'Enric Granados, 1), a les 19.00 hores.

Aquesta obra, guanyadora del Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica 2019,  se situa a la Barcelona dels anys 1936 i 1937 i tracta sobre Vladimir Antónov-Ovséienko, el cònsol soviètic a la ciutat que té l’encàrrec d’ajudar la rereguarda republicana però també controlar la CNT i perseguir els trotskistes del POUM. El vell bolxevic s’enamora de Catalunya, s’interessa pels anarquistes i estableix grans complicitats amb Lluís Companys. És l’any dels processos de Moscou i la seva dona, Sòfia Levin, descobreix els horrors de l’estalinisme i els comparteix amb el seu marit, que viu escindit entre la lleialtat i la veritat. Stalin no se’n refiarà mai. Antónov- Ovséienko escriu un testament polític que deixa al seu fidel xofer, Josep Tarrida , un militant del PSUC, per donar-lo a conèixer quan Hitler hagi estat derrotat.

Vuitanta anys més tard, una jove historiadora russa el descobrirà a casa d’una dona misteriosa de noranta anys que viu envoltada de llibres i records



 L'autor:

Andreu Claret i Serra, periodista i escriptor,  ha estat corresponsal a Catalunya de Cambio 16, delegat de l’Agència EFE a l’Amèrica Central i a l’Àfrica subsahariana, director de l’agència EFE a Catalunya (1991-98) i director de comunicació del Fòrum Universal de les Cultures Barcelona 2004.

Col·labora en la premsa diària (Avui, La Vanguardia, El Periódico, etc.) i és professor de periodisme polític a la Universitat Pompeu Fabra.  És autor dels llibres Hablan los capitanes: Portugal (1975), Joan Reventós (1977), i de les novel·les El secret del brigadista (2008) i Venjança (2017). Aquest any ha guanyat el premi Nèstor Lujan de novel·la històrica per El cònsol de Barcelona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada