29 de març 2020

propostes lectures temporada que ve, 27

La proposta de Sergi


Títol: La peste

Autor: Albert Camus

editorial: Edhasa

pàginas: 360

L'autor:


Mondovi, Algèria, 1913 - Villeblerin, França, 1960; novel·lista, dramaturg i assagista francès, Albert Camus va néixer en el si d'una modesta família d'emigrants francesos, la seva infància i gran part de la seva joventut van transcórrer a Algèria.

Albert Camus va començar a ser conegut en 1942, quan es van publicar la seva novel·la curta L'estranger, ambientada a Algèria, i l'assaig El mite de Sísif, obres que es complementen i que reflecteixen la influència que sobre ell va tenir l'existencialisme.

Durant la Segona Guerra Mundial es va implicar en els esdeveniments del moment: va militar a la Resistència i va ser un dels fundadors del diari clandestí Combat, i de 1945 a 1947, el seu director i editorialista.

La seva novel·la La pesta (1947) suposa un cert canvi en el seu pensament: la idea de la solidaritat i la capacitat de resistència humana enfront de la tragèdia de viure s'imposa a la noció de l'absurd.


L'obra:


La pesta narra les conseqüències de l'aïllament de tota una ciutat, la qual cosa posa de manifest el millor i el pitjor que cadascun dels seus ciutadans porta dins: les seves pors, traïcions, individualisme, però també la solidaritat, la compassió, l'esperit de col·laboració amb el proïsme en tasques comunes ... Novel·la apassionant, de gran densitat de pensament i de profunda comprensió de l'ésser humà, s'ha convertit en un dels clàssics més indiscutibles de la literatura francesa de tots els temps i en un dels més llegits.


La meva opinió:



No se si la elecció d'aquest títol, en aquest moment, és oportú o oportunista. De totes maneres és una aposta segura. L'autor, premi Nobel (1957), es un dels màxims representants de l'existencialisme francès. L'obra,  publicada el 1947, es una de les més importants d'aquest autor i el moment que,  malauradament,  estem vivint,  la torna a posar en el "candelero" i, per a molts serà l'excusa de tornar a llegir- la.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada