25 de març 2020

propostes lectures temporada que ve, 20

La proposta de la Maria Contijoch


Títol: Pilar Prim

Autor: Narcís Oller i Moragas

Editorial: Grup 62

Pàgines: 368

L’autor:


Narcís Oller i Moragas (Valls, 10 d'agost de 1846 – Barcelona, 26 de juliol de 1930) va ser un advocat i escriptor català que va cultivar el realisme i el naturalisme, però va acabar adaptant-se al modernisme de l'època, tot i així va ser un dels escriptors més reconeguts del segle XIX.

Orfe de pare des dels dos anys, aleshores anà a viure juntament amb la seva mare a la casa pairal de la seva família materna, els Moragas, una de les més importants de Valls, on s'educà en un ambient benestant “il·lustrat” i molt liberal. Seguí les ensenyances del seu oncle, l'advocat Josep de Moragas. Més tard, estudià dret a Barcelona on acaba la carrera el 1871. Treballà de primer com a funcionari de la Diputació de Barcelona i, més tard, s’instal·la com a procurador dels Tribunals.  Es dedicà a aquesta darrera professió gairebé fins a la seva mort.

L’obra:

Pilar Prim , publicada el 1906, es la història d'una vídua jove que es veu condicionada per un testament i els interessos mesquins de la seva família, que es deixa seduir per un home més jove que ella, iniciant una història amorosa de conseqüències imprevisibles. Ella lluita contra la moral convencional i els prejudicis que encotillen una societat burgesa i hipòcrita. La novel·la també mostra l'opressió de la dona i la seva frustració sexual i social, en un entorn masclista i moralista.

El nom de la protagonista ens dóna pistes del seu caràcter i de la lluita que ha de sostenir l'individu que vol ser lliure i , alhora, vol mantenir els vincles afectius i socials. Hi apareixen interessants elements de la lluita de classes: enfront de l'aristocràcia, romàntica i en regressió, on s'imposa triomfant la burgesia materialista, poderosa econòmicament però buida, grollera i vulgar de sentiments.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada