8 d’abr. 2024

cinefòrum abril 2024, apunts pel debat

 

Ron Jones


Autoritarisme, apunts pel debat

    D’un temps ençà s 'està observant el creixement imparable de règims totalitaris gairebé a tot el món. Com a éssers que hem passat per altres moments de la història on aquests règims totalitaris havien arribat a la seva màxima expressió, ens resulta molt difícil entendre com en la societat actual poden tornar a tenir cabuda aquests tipus d'autocràcies.

    Aquest és el punt de partida de l’experiment que va fer el professor Ron Jones al 1967 per donar resposta als seus alumnes a la pregunta… Com va ser possible que els alemanys haguessin seguit tan fàcilment a Adolf Hitler.

    L’experiment, al que van anomenar “La Tercera Onada”, i tenia com a objecte d’estudi demostrar com les societats modernes, aparentment lliures, podien caure en l’atractiu de polítiques autoritàries. I per fer entendre que era un règim totalitari, Ron Jones va basar l’estudi en tres preceptes: la disciplina, la comunitat, i la importància de passar a l’acció.


    Es pot seguir la evolució de l’experiment dia a dia en el següent enllaç.

    L’experiment va causar un malestar tan gran en el professor i en l’alumnat que durant molts anys no van voler parlar del tema. De fet dos anys després de dur-se a terme l’experiment, el professor va ser destituït, però amb el temps es van començar a organitzar grups d’estudi per analitzar que va provocar que els alumnes s’identifiquessin tant amb el projecte i es va crear la web “la tercera onada”. 
    
    Aquesta web conté material educatiu a més de plans de treball per tractar el tema de l’autoritarisme que s’ha treballat a moltes escoles dels EUA on part d’aquells alumnes que van participar a l’experiment expliquen la seva experiència personal.

    Com a part d’aquest treball el 2010 es va rodar el documental “La tercera ola, fascismo en la escuela” protagonitzat per Ron Jones i part dels alumnes que van formar part de l’experiment.


    Al llarg de la història de la psicologia, s'han fet nombrosos estudis per comprendre la complexitat de la personalitat humana. Un dels enfocaments més destacats en aquest camp és la Teoria de la Personalitat Autoritària d'Adorno, desenvolupada pel psicòleg i filòsof Theodor W. Adorno el 1950. Aquesta teoria ha deixat empremta en l'estudi de la psicologia social i continua sent rellevant fins als nostres dies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada