16 d’abr. 2024

propostes cinefòrum 24-25, 3

 

Títol: Capità fantàstic

Temàtica a debat: 
Models de vida i models d’educació, lluita d’extrems a la vora de la civilització.


Proposa: Carme C. i l'Emma

Gènere: Drama, comèdia.
Durada: 118 min.
Direcció: Matt Ross.
Guió: Matt Ross.
Actors: Viggo Mortensen, George MacKay, Samantha Isler, Annalise Basso, Nicholas Hamilton, Shree Crooks, Charlie Shotwel, Kathryn Hahn, Steve Zahn, Frank Langella, Ann Dowd.
Música: Alex Somers.



    Captain fantastic narra la història de Ben, un pare de família que decideix, amb la seva dona Leslie, traslladar-se a un bosc per criar els seus fills. Amb una ideologia anticapitalista potenciada per les teories de Noam Chomsky, Ben i la seva dona comencen un projecte summament difícil, construir una mena de paradís autosuficient, on ells assumeixen la criança dels seus fills, la seva educació i la seva preparació per a la vida des d'una perspectiva pròpia . Anàrquics, desfasats i salvatges, els joves viuen en aquest món silvestre, preparant-se d'una forma primitiva vinculada amb el món natural i la supervivència al medi, completament aliens a la civilització que transcorre no gaire lluny d'allà. La mort de la mare, a causa d'una depressió, els fa trobar una societat que els rep sense entendre exactament què són.

    A Captain fantastic, Matt Ross ens proposa una suggestiva reflexió sobre els nostres models educatius, extremadament condicionats per un mercat laboral tant volàtil com precari i el creixent impacte de les noves tecnologies.

    La pel·lícula planteja l'existència d'ensenyaments que només es poden transmetre dins de l'entorn familiar i en contacte amb la natura, dos àmbits que no es poden veure totalment substituïts per succedanis cibernètics.

    Aquesta reflexió pren una importància renovada després d'una pandèmia que va tancar les escoles i va fer seguir els cursos telemáticamente des de casa, en l'àmbit domèstic. Els treballs absorbents que solen impedir la conciliació familiar han transferit el nucli del procés educatiu a les institucions, minvant la contribució de l'entorn familiar.

    “L'educació és el problema més gran i més ardu que es pot plantejar a l'ésser humà.” 
Immanuel Kant
Pedagogia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada